Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-KroatiŽ - Tandartstoerisme in KroatiŽ

Botansiche Tuin

wandelpad en begroeiing in herfstkleuren
De Botansiche tuin in de herfst
OriŽnt Express
Het Tomislavplein (Trg kralja Tomislava) wordt gedomineerd door het roze stationsgebouw (Glavni kolodvor) uit 1892. Het ontwerp is van de Hongaarse architect Ferenc Pfaff. De stations van Pfaff zijn in het gehele voormalige Oostenrijks-Hongaarse rijk terug te vinden: van het Slowaakse Bratislava en Roemeense Cluj tot Rijeka aan de Kroatische kust.
Het station in Zagreb won aan belang toen in 1919 de route van de OriŽnt Express werd verlegd. De luxetrein tussen Parijs en Istanboel kwam sindsdien weliswaar door Zagreb, maar stopte er nog niet. Om van Zagreb een halteplaats te kunnen maken, was gepaste accommodatie voor de reizigers een vereiste. Daarom verrees in 1925 hotel Esplanade op een steenworp afstand van het station. Het Esplanade hotel heeft in de loop der tijd een uitstekende reputatie verworven en talloze gasten van internationale allure hebben er de nacht doorgebracht. Wie zich geen overnachting kan veroorloven, kan toch de luxueuze sfeer van het hotel proeven door gebruik te maken van de driegangenlunch voor honderd kuna (inclusief een glas wijn).

Botanische tuin
Schuin tegenover het Esplanade hotel, op de hoek van de straat, staat het zogeheten Starcevichuis (Starcevicev dom) met in een nis het standbeeld van de naamgever, Ante Starcevic. Starcevic was een hoofdrolspeler in de negentiende-eeuwse Kroatische politiek en een groot tegenstander van Josip Juraj Strossmayer. De laatste streefde naar Zuid-Slavische samenwerking, terwijl Starcevic een onverzoenlijker variant van het Kroatische nationalisme verdedigde, die hem bij het volk erg geliefd maakte. Om die reden staat op de sokkel de erenaam ďOtac domovineĒ, vader des vaderlands. Starcevic woonde het laatste jaar van zijn leven (1896) in het huis dat hij van de bevolking cadeau had gekregen.
Verderop in de straat, voorbij het gele hoofdkantoor van de Kroatische spoorwegen, ligt de Botanische tuin die de oost- en westvleugel van het groene hoefijzer verbindt. In 1892 werden de eerste soorten geplant. In de loop der tijd is flora uit alle windstreken naar de tuin gebracht, waar het in de zomer goed toeven is. Op diverse plaatsen in de tuin staan informatieborden met, ook in het Engels, wetenswaardigheden over de bomen en planten.

De Botanische tuin is van 1 april tot 1 november geopend en vrij toegankelijk
maandag en dinsdag: 9.00-14.30
woensdag tot zondag: 9.00-18.00 (ís zomers tot 19.00)vandaag 28-5-20, laatst aangepast op 11-11-09.