Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-KroatiŽ - Tandartstoerisme in KroatiŽ

Stenen Poort

doorgang in de Stenen Poort
De Stenen Poort is een bedevaartsoord
Bedevaartsoord
Van de vier poorten die ooit toegang boden tot de Bovenstad is alleen de Stenen Poort (Kamenita vrata) nog over. Evenals de Lotrscak-toren is de Stenen Poort onderdeel van de dertiende-eeuwse verdedigingswerken rond de Bovenstad. Zoals veel van die werken werd ook de Stenen Poort door particulieren in gebruik genomen zodra de Turkse dreiging was geweken. Regelmatig werd hij door branden getroffen, onder andere in 1731 toen bijna de gehele Bovenstad aan de vlammen ten prooi viel. In de rokende puinhopen van de Stenen Poort werd echter een ongeschonden schilderij van Maria met kind gevonden. Dat kon geen toeval zijn. Het schilderij van een onbekende kunstenaar werd in de poort gezet. In 1758 werd rondom het schilderij een mooi bewerkt altaar gebouwd.
In de loop der tijd is de Stenen Poort uitgegroeid tot een waar bedevaartsoord. De muren zijn volgeplakt met honderden tegeltjes waarop korte gebeden tot Maria staan en het is een komen en gaan van gelovigen die een kaarsje aansteken. Bij de tweehonderdste nagedachtenis van wonderbaarlijke redding van het schilderij, in 1931, werd op de hoofden van Maria en Jezus een gouden kroon geplaatst.

Sleutelbewaarder
In een nis in westgevel van de Stenen Poort staat een beeld van Dora Krupiceva uit 1929, gemaakt door Ivo Kerdic. Dora is de zestiende-eeuwse heldin uit de roman "Het goud van de goudsmid" van August Senoa. In haar rechterhand houdt ze de sleutel van de stadspoort vast. Haar vader, die vlakbij de poort zou hebben gewoond, was namelijk de goudsmid van de Bovenstad en bewaarde de sleutels van de poort.

Slag bij Trafalgar
De toren die bij de Stenen Poort hoort, is onherkenbaar verwerkt in het huis op Opaticka nr. 2. In dit huis, met de witte leeuw, woonde onder andere graaf Arthur Nugent. Nugent, afkomstig uit een Ierse familie die in KroatiŽ verzeild raakt, vocht in 1805 mee in de beroemde slag bij Trafalgar. Hierbij kwam de Britse admiraal Nelson om het leven. Volgens overlevering zou Nugent een scheepsketting van het Britse vlaggenschip Victory hebben meegenomen en die ketting op de hoek van zijn huis in Zagreb hebben gehangen.

Familie van Dante
De straat (Kamenita ulica) die van de Stenen Poort naar het Markusplein voert, was tot de zestiende eeuw de belangrijkste winkelstraat van de Bovenstad. Op de hoek met Habdeliceva ulica staat de oudste apotheek van Zagreb, die in 1355 de deuren opende en sindsdien onafgebroken in bedrijf is. Aan het einde van de zestiende eeuw werkte niemand minder dan de achterkleinzoon van Dante Alighieri, schrijver van de Goddelijke Komedie, in deze apotheek.

vandaag 28-5-20, laatst aangepast op 11-11-09.