Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-KroatiŽ - Tandartstoerisme in KroatiŽ

Bereikbaarheid

Trambedding en grote lanen in Zagreb
Trams hebben hun eigen bedding in Zagreb
Snelwegen
Zagreb is het knooppunt voor bijna alle Kroatische snelwegen. Zowel komende van de buurlanden SloveniŽ, HongarijŽ en ServiŽ leiden de snelwegen je naar Zagreb. Ook vanaf de kuststreken (Istrie, Kvarner en Dalmatie) brengen snelwegen je naar Zagreb. Enkel vanuit het uiterste zuiden (Dubrovnik) moet je nog een stuk over 'normale' wegen vooraleer je enkele kilometers voor Split de A1 op kan richting Zagreb.

Behalve tijdens de weekends in de zomermaanden heb je hier bijna nooit last van files.
De meeste snelwegen zijn tolwegen, te betalen per kilometer aan de tolhuisjes. Vignetten zijn er niet in Kroatie. Dit maakt KroatiŽ een prima bestemming voor autovakanties.

Treinen
Treinen zijn er niet zoveel in Kroatie. Zagreb heeft wel een groot ťn mooi spoorwegstation. Via internationale treinen kan je tot in Zagreb komen. Vanuit de andere streken van Kroatie neem je beter een snelbus, die kan iets duurder zijn, maar is meestal (veel) sneller dan de trein.

Bussen
Vanuit alle Kroatische steden rijden er snelbussen naar Zagreb en dit bijna dag en nacht en zeer frequent.
Internationaal kan je ook met de bus (Eurolines) naar Zagreb, maar vele internationale lijnen rijden direct naar de kuststeden Rijeka, Zadar en Split en dus niet naar Zagreb. Bovendien zijn de goedkope vliegtuigtickets bijna zo goedkoop (of somsgoedkoper) dan deze bustickets.

Vliegen
Nationaal vlieg je vanuit de grote steden Pula, Rijeka, Zadar, Split, Osijek en Dubrovnik vrij goedkoop naar Zagreb. De luchthaven ligt op een half uurtje rijden met de shuttlebus (30 kuna) van het centrum. Internationaal kan je vanuit bijna elk Europees land rechtstreeks naar Zagreb. Goedkope luchtvaartmaatschappijen vliegen vanuit Keulen-Bonn rechtstreeks naar Zagreb.
Lokaal kan je bv van Zagreb naar Dubrovnik vliegen vanaf 213 kuna (30 euro!).

----> toch interessant met de trein...
Ben je echter niet gehaast, en wil je bv Zagreb bezoeken tijdens je vakantie aan de kust, dan kan het wel interessant zijn om de trein te nemen. Ten eerste betaal je geen tol voor de snelweg en hoef je geen parkeerplaats te zoeken (en te betalen). Dit geld ook voor het geval je de bus neemt, maar de trein bied je het voordeel dat deze doorheen heel mooie bergstreken rijdt. Je kan ook je benen eens strekken en iets drinken. Kortom de reis naar Zagreb is meteen ook deel van je uitstap.
Een treinreis van Rijeka naar Zagreb (3,5 tot 5 uur) kost heen en terug ongeveer 150 kuna. Een busticket (2,5 tot 3 uur) heen en terug kost je gemiddeld 280 kuna. Met de auto (1,5 tot 2 uur) betaal je aan tolgelden 112 kuna, maar daar komt je verbruik en je parkeergeld nog eens bij.

Parkeren
Zagreb heeft enkele grote parkeergarages die goed aangeduidt zijn. Niet direct de goedkoopste oplossing, maar wel handig en meestal op loopafstand van het centrum. Ken je Zagreb al of heb je reeds een goed stratenplan dan kan je gratis in de buitenwijken parkeren en van daar de tram nemen. Verkeerd parkeren doe je best niet. Enkele tientallen sleepwagens van de politie zijn continu in de weer om iedereen weg te slepen die verkeerd geparkeerd staat.
vandaag 19-2-19, laatst aangepast op 06-03-12.